Langsung ke konten utama

Aratemeru VS Naosu VS Tadasu

Bathing Habit: Japan and Indonesia Comparison

Written by Zahra Annisa Fitri (81822200028)
for Ritsumeikan University PBL Program's Cross Cultural Encounters course 

 Introduction

Bathing or showering is part of a human's daily routine to keep the body clean, with every country having its way of doing so. In my country, Indonesia, the traditional way, which is still common, is to scoop up the water in a plastic dipper named gayung and pour it over the body while standing on the bathroom floor. A bathtub is not as common as gayung, but Indonesian people are still familiar with it, though not every household has it. Thus, I am delighted to have a bathtub in my shared house and easily find bathtubs in Japan's hotels. But, the Japanese are also familiar with bathing together, and completely naked. I have known this culture, so I am not shocked. Still, no matter how much I love bathing (and trying something new), I can not try bathing together because it is considered embarrassing, especially in Indonesia.

(148 words)

Main Body

All the group members are Japanese, except me and the other one who is Indian but was born in Japan. Most of us usually use a shower for bathing, but using a bathtub is common too, mainly because hot water is effective in helping relax and soothe tense muscles. A hot tub is also the perfect winter treat. However, my Indian friend and I more rarely use a bathtub because our houses do not have a bathtub, as there is no bathing culture in India and Indonesia.

Not being Japanese also makes us not used to sharing bath water and taking baths together. We are too embarrassed to do it by ourselves. Nevertheless, Japanese members said that taking a bath together naked is good because we can talk and deepen the relationship, although a small number of the Japanese members also do not do it and prefer a bath alone.

(150 words)


Conclusion

Bathing together is still very much part of Japanese culture. It reflects an essential aspect of Japanese culture: the Japanese emphasize the group more than the individual (Clark, 1994). Meanwhile, having the largest Muslim population in the world shaped Indonesia's society tightly with Islamic values (Meyer, 2019). In Islam, men and women have awrah (must-cover body parts), and anyone must not look at another's awrah regardless of gender.

Culture greatly influences someone's behavior. Meanwhile, behavior change is complicated and complex (Call, 2022). An Indonesian student living in Japan stated that it took weeks for him to try onsen (Irwantoro, n.d.). Another example is when an American first used gayung and bucket for bathing in Indonesia; he was a bit concerned but got used after a few uses (Wicked Adventure, 2015).

The lesson learned is to do things at your own pace while respecting each other's culture. Also, we can adapt and be able to do anything as long as we try.

(150 words)

References

Call, M. (2022). Why is Behavior Change So Hard?. Retrieved from https://accelerate.uofuhealth.utah.edu/resilience/why-is-behavior-change-so-hard

Clark, S. (1994). Japan, A View from the Bath: A View from the Bath. University of Hawaii Press.

Irwantoro, K. (n.d.). Culture Shock - The Bathtub Edition. Retrieved from https://admissions.apu.ac.jp/blog/news/?page=94

Meyer, P. K. (2019). Indonesian Muslims: Believers in Islam or cultural Muslims?. Retrieved from https://www.thejakartapost.com/academia/2019/12/13/indonesian-muslims-believers-in-islam-or-cultural-muslims.html

Wicked Adventures. (2015). How to use A Mandi – an Indonesian Shower. Retrieved from http://www.wickedadventures.com/research/how-to-use-a-mandi-an-indonesian-shower

Komentar

Postingan populer dari blog ini

[INFO] Baca Detective Conan Online Berbahasa Indonesia di mana ya?

Holaa~ Miichan balik lagi~ Kali ini, Miichan mau kasih info tentang dimana kita bisa baca komik Detective Conan Indonesia online. Mungkin sudah banyak yang tahu dan ini udah umum banget. Tapi nggak ada salahnya Miichan post. Berikut adalah 3 situs yang Miichan rekomendasikan. Pertama, di  mangacanblog.com . Di sini bukan cuma Detective Conan. Masih banyak lagi manga yang ada di sini yang dapat kita baca online. Ini adalah situs manga online yang pertama kali Miichan tahu dan pertama kali Miichan buka. Ke dua , di  komikid.com . Di sini juga cuma bukan Detective Conan, tetapi bercampur dengan yang lain. Di ke dua situs ini cukup lengkap dan chapter nya selalu diperbarui jika sudah terbit ^^ Bagi penggemar manga  yang tidak hanya suka sama Conan, mungkin lebih cocok sama dua situs di atas karena bercampur dengan manga  yang lain, juga chapter nya selalu diperbarui. Tapi bagi yang suka manga Detective Conan saja seperti Miichan, Miichan lebih suka ke  conanianscanlation.blogspot.

All About SHINICHI KUDO - Tokoh-Tokoh di Detective Conan

Ohayou   minna!!   Ketemu lagi dengan Miichan :3 Akhir-akhir ini Miichan semangat ngeblog  niih, hehe.. Di post " Belajar Bahasa Jepang bersama Miyoko ", Miichan kan pernah nyantumin bahwa Miichan suka Detective Conan, hehe.. Nah, Miichan berniat mau bikin post  demi post  tentang DC dengan lengkap :D Tokorode , di post  ini Miichan mau bahas tentang SHINICHI KUDO . ~ SHINICHI KUDO Nama Jepang : 工藤 新一  Kudō Shin'ichi Nama Inggris : Jimmy Kudo Umur : 16 - 17 tahun Tinggi / Berat : 174 cm / Tidak diketahui Tanggal lahir : 4 Mei Orangtua : Kudo Yusaku & Kudo Yukiko Profesi : Siswa SMU Teitan // Detektif Muncul pertama kali di file  1 dan episode 1 Menjadi keyhole  volume 1 dan 62 Shinichi adalah tokoh protagonis utama di Detective Conan tetapi dalam wujud Conan (meski sekali-kali muncul sebagai wujud asli). Shinichi adalah anak kelas 2 SMU Teitan. Ia terkenal karena sering membantu kepolisian Tokyo. Ia lahir dari pasangan Yusaku Kudo, seorang penulis

Model Sel Tumbuhan

Minggu lalu, Miichan bersama teman-teman sekelompok Miichan (Ina, Anneechan, Deannova), kumpul untuk membuat model sel ini dan hari Jum'at kemarin dikumpulkan ^^ Ini dia.. Sayangnya Miichan nggak ada di foto karena Miichan lagi sakit, jadi nggak masuk sekolah T_T Ini keterangan dari model sel tumbuhannya : Bola hijau  adalah model dari nukleolus  dan bintik pink nya adalah model dari nukles  (bagian dari nukleolus ) Tali-tali biru  di dekat bola hijau yang ada pink-pinknya adalah retikulum , sedangkan tali-tali merah  di dekatnya di sebelah kanan (yang numpuk), itu adalah retikulum endoplasma halus Tali gepeng merah bersama mangkok  (?)   dan bola-bola merah  yang di dekat tali-tali biru adalah badan golgi Sterofom biru di tengah-tengah adala vakuola Lingkaran gepeng kuning  yang di tengahnya ada liukan gepeng jingga  di bagian tengah adalah mitokandria Tiga lingkaran hijau dengan bulat-bulat kuning  adalah kloroplas Sterofom bagian samping  yang berdiri tega